Podium.TV Home

Puur Noord | Episode 125 | Sophie van Steenderen, Gitte Brugman and Karin Noeken


  Puur Noord

  Episode 125: Sophie van Steenderen, Gitte Brugman and Karin Noeken

  First aired: Wednesday, 27 April 2016 at 17.00 hours

  In this episode Annette Timmer talks to Sophie Steenderen about the exhibition 'Op Poten', with Gitte Brugman about photos from 99-plus and Karin Noeken about two productions of Theater De Steeg.

  Kunsthistorica Sophie van Steenderen is mede-conservator van de expositie ‘Op Poten’ van de Stichting Beeldenpark De Havixhorst. Samen met kunstenaar Han van Hagen benaderde ze voor deze grote tentoonstelling Nederlandse beeldhouwers die bekend staan om hun beelden van dieren. Tot en met 30 oktober zijn vogels, neushoorns, hazen, een miereneter, een gorilla, een joekel van een stier en meer bijzondere exemplaren uit het dierenrijk gratis te bewonderen in Beeldenpark De Havixhorst in De Schiphorst (bij Meppel).

  Website: www.beeldenparkdehavixhorst.nl, www.kunsthistorica.nl

  Fotografe Gitte Brugman is één van de vier vaste maandgasten. Ze is in 2008 afgestudeerd aan de Fotoacademie Amsterdam. Ze houdt zich bezig met documentaire fotografie en is daarnaast verslaggever bij de Leeuwarder Courant. Dit keer bespreekt ze de foto’s die Ben Vulkers maakte voor het boek ‘99+ Een geheim… of geluk? Twee artsen in gesprek met tien eeuwelingen.’ Hierin vertellen de 99-plussers over hun leven, hun gezondheid en de naderende dood. De opbrengsten gaan naar het Langerhans Onderzoeksinstituut, een stichting die onafhankelijk medisch wetenschappelijk onderzoek doet op het gebied van suikerziekte en aanverwante aandoeningen. Het boek wordt op donderdag 28 april officieel gelanceerd in Waanders In de Broeren te Zwolle. Nanno Kleefstra en Hans van Hateren geven die avond een toelichting op het onderzoek en het hoe en waarom van hun boek.

  Website: www.gittebrugman.nl, www.99plus.nl

  Karin Noeken maakt al bijna 20 jaar deel uit van de cabaretformatie Vrouw Holland. Daarnaast is ze regisseur en artistiek leider van jongerentheater De Steeg. Stichting Theater en Educatie Groningen maakte in ruim 10 jaar 250 tot 300 professionele voorstellingen met enkele beroeps-acteurs en stagiairs van opleidingen in Groningen en Leeuwarden. Jaarlijks worden hiermee 15.000 kinderen bereikt, vooral op scholen in Noord-Nederland, en ook wel in theaters. In het kader van Theater na de Dam wordt op 4 mei ‘Issy & Sophius’ gespeeld in de Oosterpoort in Groningen. De voorstelling gaat over twee Joodse jongens in Winsum, in de Tweede Wereldoorlog. En ‘Niemandsland’ is op 4 mei te zien in De Lawei in Drachten. Het is een co-productie tussen jongerentheater De Steeg en Guy en Roni’s Poetic Disasters Club. Centraal staan verhalen over de periode tijdens en vlak na de bevrijding.

  Website: www.desteeg.info, www.de-oosterpoort.nl, www.lawei.nl


  About this program:

  Puur Noord is the talkshow of Podium.TV. Everything about art, culture, region and entertainment in the northern of the Netherlands.

  Annette Timmer talks to different guests about art and culture every Wednesday. Dick Jansen speaks guests about activities in the region on Thursday and Friday.

  Puur Noord, every Wednesday to Friday from 17:00hour
  You can see all episodes of Puur Noord on Video on Demand