Podium.TV Home

HeringedeeldGR | Episode 5 | Hogeland


  HeringedeeldGR

  Episode 5: Hogeland

  First aired: Wednesday, 14 February 2018 at 17.00 hours

  In deze aflevering reizen wij af naar de gemeente Hogeland

  Per 1 januari 2019 gaan De Marne, Bedum, Winsum en Eemsmond op in de gemeente Het Hogeland. Deze nieuwe gemeente omvat ongeveer de oude streek Hunsingo en wordt gekenmerkt door reeksen wierdendorpen. Nergens zijn er zoveel kleine gemeenten geweest, die op 1 januari 1990 bij andere werden gevoegd (van 13 naar 4). Verder is er nergens zo mooi de ontwikkeling van de infrastructuur te zien: van de maren, de spoorlijnen en tot slot de autoweg en boven- en ondergrondse leidingstraten naar de Eemshaven.


  About this program:

  Een miniserie over de herindeling van de gemeenten van de provincie Groningen. Presentator Beno Hofman schetst een beeld van de identiteit van de nieuwe gemeenten, die mede bepaald wordt door het gebied, het landschap en de historie.

  De provincie Groningen wordt vanaf november 2017 heringedeeld. Hoe zien die nieuwe gemeenten eruit? Wat brengt die verandering? Wat doet dat met een mens, verandering? Wat zegt de geschiedenis over de nieuwe gemeenten? En hoe gaat het er aan toe in de gemeenten waar nog onzekerheid is over herindelen?